formulierenbrigade jonge dame rondkomen
Datum

Een jonge dame vraagt om advies over rondkomen tijdens formulierenspreekuur

Inhoud

Een jonge dame had moeite met rondkomen en ze vroeg om hulp bij haar thuisadministratie. Onze vrijwilliger voor dit soort werkzaamheden kwam met haar in contact tijdens formulierenspreekuur. Deze jonge dame bleek sinds twee jaar zelfstandig te wonen en had bij het vertrek uit haar ouderlijk huis een flink bedrag gespaard. Ze had een fulltime baan met een, voor haar leeftijd, mooi inkomen. Haar huur appartement was tot in de puntjes verzorgd.

Haar hulpvraag was letterlijk:

"Ik kan niet rondkomen van mijn salaris, ik teer iedere maand in op mijn spaargeld en ik wil niet terug bij mijn ouders in huis gaan wonen, hoe lief ze ook zijn, daarnaast wil ik elke maand € 200,- kunnen sparen van mijn salaris."

Onze vrijwilliger vroeg of ze het een idee vond dat we haar inkomsten en uitgaven eens op een rij zouden zetten. Daar stemde ze graag mee in. Toen we dit in beeld hadden gebracht, bleek dat ze elke maand, na aftrek van de vaste lasten, een royaal bedrag over had om van te leven. Een zeer klein gedeelte hiervan besteedde ze aan de wekelijkse boodschappen, het restant ging op aan luxe producten, rookwaar en etentjes. Voor deze luxere uitgaven sprak ze elke maand gemiddeld € 300,- extra van haar spaargeld aan. Toen ze het inzicht in haar uitgavepatroon had, vroeg onze vrijwilliger wat ze hierin zou kunnen veranderen. Na even nadenken gaf ze aan dat ze op haar wekelijkse boodschappen zou kunnen besparen. Omdat besparen op deze kleine uitgave geen zoden aan de dijk zou zetten, vroeg onze medewerker wat ze nog meer zou kunnen doen. Het antwoord was : “Mijn baas om loonsverhoging vragen!” Onze medewerker zei dat ze dat inderdaad zou kunnen proberen, maar dat dit niet tot de oplossing van haar hulpvraag zou leiden. Ja, dan wist ze het ook niet meer. Dus vroeg onze medewerker of zijn mening over haar uitgavepatroon mocht geven. Daar stond ze zeker voor open. Onze medewerker gaf aan dat zoveel geld besteden aan luxe zaken, tot blijvende en wellicht grotere problemen zou gaan leiden, dat alleen zij dit gedrag zou kunnen veranderen. Het was voor haar een eyeopener, ze was immers van huis uit deze luxe gewend. Na onze eerst bijeenkomst ging ze wekelijks haar uitgave monitoren. Na drie bijeenkomsten had de jonge dame haar financiën weer onder controle en had ze onze hulp niet meer nodig.

Heb jij ook hulp nodig bij jouw geldzaken? Klik hier voor meer informatie

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen