VoorleesExpress
Datum

Eline, VoorleesExpress

Inhoud

Binnen LEVgroep bieden we veel diensten aan die te maken hebben met het ontwikkelen van basisvaardigheden en het vinden van een plekje binnen de Nederlandse Maatschappij. We gaan in gesprek met Eline, zij is vrijwilliger bij LEVgroep en betrokken bij de VoorleesExpress in Helmond.

Waarom ben je dit vrijwilligerswerk gaan doen?

Een aantal jaar geleden ben ik gestopt met werken, maar na een half jaar wilde ik weer wat meer gaan ondernemen. Ik heb mezelf toen aangemeld als taalcoach bij LEVgroep waar ik vervolgens op de VoorleesExpress werd gewezen.

Door mijn achtergrond in het basisonderwijs en het plezier in lezen was de link snel gelegd. Het gevoel om weer betrokken te zijn bij een ‘’werkomgeving’’ en de mensen die je leert kennen maken dat ik me snel thuis voelde bij dit project.

Waar help je de gezinnen mee?

Ouders willen vooral dat hun kinderen beter Nederlands leren en dat ze het goed doen op school. Hierdoor raken de ouders zelf ook gemotiveerd om aan de slag te gaan met de Nederlandse taal. Omdat je als vrijwilliger ook de ouders hierin meeneemt doe je eigenlijk zoveel meer dan alleen met taal bezig zijn.

Ik had van te voren niet gedacht dat het zoveel effect zou hebben op het hele gezin. De gezinnen zijn echt dankbaar en blij dat je komt.

Wat hoop je anderen te leren en wat leer je er zelf van?

Ik hoop dat zowel kinderen als ouders zich na het voorleestraject sterker voelen in het gebruiken en leren van de Nederlandse taal. Iedereen mag foutjes maken, want ook hier leer je weer van. Ik hoop dat het een opstapje is om makkelijker aansluiting te vinden met anderen.

Ik heb er zelf van geleerd dat kleine dingen al veel kunnen doen voor een gezin. Het maken van een praatje, een boekje lezen, het zijn allemaal kleine dingen waarin taal een grote rol heeft en ik voel me een soort buurvrouw voor al die gezinnen die hier een bijdrage in kan leveren.

Wat vind je het leukste aan het vrijwilligerswerk wat je doet?

Ik vind het vooral erg leuk om bij de gezinnen thuis te komen. Ik had van te voren niet gedacht dat het zoveel effect zou hebben op het hele gezin. De gezinnen zijn echt dankbaar en blij dat je komt.

Ik geniet altijd het meeste van het moment dat de tas met voorleesboekjes al voordat ik binnen ben uit mijn handen gepakt is en mijn voorlees kind(eren) gretig aan het bekijken zijn wat we deze week gaan lezen.

 

Spreekt het verhaal van Eline je aan en ben je zelf ook op zoek naar leuk vrijwilligerswerk waarbij je iemand echt vooruit helpt? Klik op onderstaande button voor meer informatie over de VoorleesExpress. 

VoorleesExpress

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen