Taalmaatje Taal LEVgroep Helmond online
Datum

Hanneke en Ola, maatjes in coronatijd

Inhoud

“Ik vind het leuk om nieuwe dingen te doen, nieuwe mensen te ontmoeten en andere culturen te leren kennen. Als Taalmaatje krijg je een mooi beeld van anderen. Het is echt interessant om een kijkje te nemen in het leven van iemand anders."

Hanneke was voor haar pensioen vormingswerker, HBO docente en manager bij verschillende gemeenten. Ze heeft veel met jongeren en vrouwen gewerkt en wilde als vrijwilliger graag met jonge vrouwen aan de slag.  Ze is daarom Matchmentor en maatje van een statushouder geworden.

"Ik vind het erg dat mensen zich in hun eigen land niet veilig voelen. Dat ze moeten vluchten en alles waarvan ze hielden, moeten achterlaten. Ik help vrouwen graag hun leven weer op te bouwen. Dat ze weer mens kunnen zijn en zich veilig kunnen voelen. Taal is hierbij heel belangrijk. Als je de taal niet spreekt, kun je geen contact leggen met anderen, geen opleiding volgen en geen betaalde baan vinden.”

Online ontmoeten

Hanneke en Ola kennen elkaar inmiddels ruim zes maanden. Ze spreken elke week op een vast tijdstip af voor een online gesprek. Ze praten via Skype en dat werkt prima. Het klikt en ze praten over van alles met elkaar. LEVgroep heeft ze met elkaar in contact gebracht.

“Ik heb via het Stadsleerbedrijf een jaar lang als overblijfkracht geholpen op een lagere school. Ik vond het leuk om te doen en heb mijn Nederlands verbeterd. Daarna ging ik bij LEVgroep helpen met het verzorgen van de lunch voor de medewerkers. Door corona is hier al snel een eind aan gekomen. Net als de kinderactiviteiten waarmee ik hielp in de Westwijzer. Gelukkig kon ik de afgelopen acht maanden deelnemen aan KiXworks, een training voor anderstaligen waarvan ik veel heb geleerd. Ik moest veel praten, presentaties geven en sollicitatiegesprekken voeren. Met Hanneke heb ik hier veel voor geoefend. Mijn Nederlands is echt vooruit gegaan.”

Ola is 27 jaar en heeft in Syrië wiskunde/statistiek gestudeerd maar kon haar studie door de situatie niet af maken. Vanwege de taal kan ze hier nog niet betaald mee aan de slag. Ook zijn diploma’s in Syrië anders dan in Nederland. Ola wil graag een studie gaan volgen, maar bereidt zich nu voor op de komst van haar eerste kindje.

Verliefd, verloofd, getrouwd

“Ik heb mijn man in Nederland ontmoet. Hij komt ook uit Syrië maar woonde helemaal aan de andere kant. Als we allebei in Syrië waren gebleven, hadden we elkaar nooit ontmoet. We hebben elkaar via via leren kennen. Na een paar keer afspreken, werden we verliefd en kregen we verkering. Het voelde voor ons allebei heel goed dus zijn we getrouwd en is hij naar Helmond gekomen. Ik heb ook het geluk dat ik met mijn familie in Nederland ben. Mijn ouders wonen in Helmond en mijn broers wonen in Eindhoven en Den Bosch.”

Hanneke is de enige waarmee Ola Nederlands praat. Ze kent geen Nederlanders waarmee ze een echt gesprek kan voeren. Met Hanneke praat ze over het nieuws, de dingen die ze mee maakt en natuurlijk over de baby die op komst is.

Ook maatje worden?

Vind je het ook leuk om een maatje te zijn voor mensen net als Ola die gevlucht zijn naar Nederland en nu in Helmond een nieuw leven opbouwen?

Neem dan contact op met:

Meer informatie over vluchtelingenwerk vind je hier.

 

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen