Ineke van der Velden
Datum

Het verhaal van MatchMentor Ineke van der Velden

Inhoud

Er zijn mensen die met hun daadkracht en toewijding de wereld om hen heen veranderen zonder op de voorgrond te treden. Ineke van der Velden is zo iemand. Met 60 jaar levenservaring, moeder van twee jongvolwassen kinderen en getrouwd met Gerrie voor 35 jaar, is Ineke een bron van wijsheid en compassie. Maar dat is nog maar het begin van het verhaal.

Vrijwilligershart
Ineke is altijd betrokken geweest bij maatschappelijke onderwerpen. "Ik word er simpelweg blij van als het goed gaat met mensen. Die betrokkenheid voel ik als mijn roeping," vertelt ze, stralend. Voor de afgelopen vijf jaar heeft ze haar passie voor het welzijn van anderen kunnen kanaliseren via de LEVgroep Deurne, waar ze als Match Mentor jonge tieners begeleidt. "De vragen zijn heel divers, maar ze draaien meestal om onzekerheden, een laag zelfbeeld of het lastig vinden om vrienden te maken," legt ze uit.

Tijd voor Anderen Ondanks Eigen Drukte
Je zou denken dat iemand als Ineke, die naast haar vrijwilligerswerk ook een druk bedrijf runt, studeert en zelfs werkt aan een opvang voor Oekraïense vluchtelingen, het te druk zou hebben om nog meer op haar bord te leggen. Maar zoals het gezegde luidt: "Als je iets gedaan wilt krijgen, vraag het dan aan iemand die al druk is." En dat geldt zeker voor Ineke. "Ik zie dit niet als een extra taak maar als een verrijking van mijn leven. En het is maar een uurtje per week, dus waarom niet?"

Creatieve Aanpak
Wanneer je Ineke vraagt naar haar aanpak, begint ze te stralen. "We spreken meestal af in het Huis van de Samenleving of gaan lekker naar buiten. Soms eten we een ijsje of doen we spelletjes om het ijs te breken. Door deze speelse aanpak komt het gesprek vanzelf op gang," vertelt ze. Ineke gebruikt ook creatieve opdrachten om de tieners te helpen een beter zelfbeeld te krijgen. "Ik heb meiden mogen zien ontwikkelen naar meer zelfvertrouwen en het krijgen van vrienden. Dat is waar ik het voor doe," zegt ze met een tevreden glimlach.

De Impact
Door de jaren heen heeft Ineke talloze levens veranderd. "Elk individu is een uniek verhaal, en ik ben dankbaar dat ik deel mag uitmaken van hun groeiproces." De impact die ze heeft op de levens van deze jongeren is niet te meten, maar voor Ineke is het genoeg om te weten dat ze een verschil maakt.

In een wereld die soms koel en onverschillig kan lijken, zijn het mensen als Ineke die met hun warmte en toewijding de balans herstellen. Voor alle jonge tieners die ze heeft begeleid, en voor de gemeenschap in Deurne, is Ineke van der Velden een van de vele vrijwilligers die een verschil maakt.

 

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen