LEV-vrijwilliger Rein van der Sommen
Datum

Rein van der Sommen, Automaatje

Inhoud

Rein (67) is geboren en getogen in Eindhoven,  hij is eigenlijk altijd beroepschauffeur geweest.  Hij reed internationale ritten en is uiteindelijk terug gegaan naar het nationale vervoer. Toen dit werk te zwaar werd is hij overgestapt naar personenvervoer en bracht hij kinderen met een beperking naar school. In zijn vrije tijd wandelt hij graag. Na zijn pensioen wilde hij nog graag iets doen voor anderen. Hij kwam bij LEVgroep terecht en is al een paar jaar vrijwilliger bij Automaatje in Helmond.

Hulp bieden

“Automaatje biedt eigenlijk iedereen de kans om toch ergens naartoe te gaan. Voor de coronatijd was het erg druk. Soms reed ik 3 of 4 ritten per week. Het varieerde van ritten binnen Helmond en ritten naar bijvoorbeeld een ziekenhuis in Utrecht. Voor mij is het belangrijk om niet te veel ‘lange’ ritten te rijden. Zo kan ik naast mijn vrijwilligerswerk nog andere dingen doen en blijft het leuk. Tijdens de langere ritten praat je veel met degene die je vervoert. Zo leer je mensen kennen en kom je in interessante gesprekken terecht.” vertelt Rein.

“Toen corona begon, heb ik me tijdelijk afgemeld voor Automaatje. Je weet nooit wie je in de auto krijgt en of deze persoon mogelijk besmet is. Verder ben ik ook niet meer de jongste en weet ik niet wat de impact gaat zijn als ik besmet raak met het virus. Toch hoop ik het snel weer op te kunnen pakken.”

LEV-vrijwilliger Rein van der Sommen 1

Hoe het werkt

Momenteel zijn er zo’n 10 tot 15 chauffeurs inzetbaar bij Automaatje. De chauffeurs rijden in hun  eigen auto en krijgen €0,30 per kilometer van degene die ze vervoeren. Mochten er parkeerkosten zijn, dan worden deze ook betaald. Wanneer iemand zich aanmeldt voor Automaatje, gaan de coördinatoren op zoek naar en ‘match’. Wanneer deze gemaakt is, wordt er gekeken of de chauffeur tijd heeft. Uiteindelijk wordt de afspraak gemaakt. “We halen de persoon dan op en afhankelijk van de rit wachten we totdat de afspraak klaar is of gaan we tussendoor naar huis. De regel is eigenlijk dat we wachten bij een rit van maximaal een half uur. Op en neer rijden is dan vaak niet de moeite.”

Rein geeft aan dat Automaatje een duidelijke doelgroep heeft. “Automaatje wordt voornamelijk gebruikt door ouderen. Zij gebruiken Automaatje bijvoorbeeld als ze een bezoekje aan de huisarts gaan brengen. “Toch zijn er af en toe uitzonderingen. Laatst vervoerde ik een meisje dat naar therapie moest. Ze zat op de middelbare school en kon geen gebruik maken van het openbaar vervoer.

Verhalen voor Thuis

Allereerst vind ik het leuk dat ik met veel verschillende mensen in contact kom. Verder is het fijn dat ik iets te doen heb en niet alleen maar thuis ben. Door mijn vrijwilligerswerk heb ik thuis ook weer verhalen te vertellen. Natuurlijk zijn alle klanten anders en iedereen heeft een ander verhaal. Wat me altijd bij blijft is dat ik met een vrouw in de auto zat die bang was voor auto’s. Ze ging bewust achterin zitten en durfde niet voorin. Na een aantal keren heb ik haar toch over kunnen halen om voorin te zitten en heeft ze haar angst overwonnen. Op dit soort momenten ben ik extra voorzichtig gaan rijden en stel ik mijn klant gerust.” vertelt Rein.

"Het is écht de moeite waard"

Het mooie aan vrijwilligerswerk vind ik dat we belangeloos iets voor een ander kunnen betekenen. Het kost ons niets en brengt ons mooie ervaringen en een bezigheid. “Het is eigenlijk gek dat een land als Nederland draait op vrijwilligers. Er wordt zo veel vrijwilligerswerk gedaan, als dat weg zou vallen is het een heel groot gemis. Het is écht de moeite waard.”

Klik hier voor meer informatie over AutoMaatje.

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen