
Vluchtelingenwerk: de weg naar integratie via de Z-route
Alle statushouders die onder de Z-route vallen, moeten participatie-uren maken. De Z-route staat voor zelfstandigheidsroute, waarbij deelnemers geen examens hoeven te doen, maar wel minimaal 800 uur aan activiteiten in de Nederlandse maatschappij moeten ondernemen.
Voor veel van deze mensen is het een uitdaging om de taal te leren, wat het vinden van passende activiteiten moeilijker maakt. Samen met Vluchtelingenwerk en Senzer wordt gezocht naar mogelijkheden die hun integratie bevorderen.
Een jonge vrouw op zoek naar kansen
Voor een jonge, alleenstaande vrouw zijn we samen met een vrijwilliger Maatschappelijke Begeleiding op zoek gegaan naar een geschikte activiteit. Dankzij de inzet van de vrijwilliger en Senzer kon zij aan de slag als vrijwilliger bij de Zorgboog. Hier helpt ze met verschillende werkzaamheden en krijgt ze volop de kans om de Nederlandse taal in de praktijk te oefenen.
Taalontwikkeling en extra inzet
Door haar vrijwilligerswerk gaat haar Nederlands met sprongen vooruit. Ze kwam zelfs met de vraag of ze nog meer kon doen.
Naast haar vrijwilligerswerk volgt ze drie dagdelen per week taallessen en bezoekt ze wekelijks het Taalcafé. Daarnaast werkt ze twee ochtenden per week als vrijwilliger bij de Zorgboog en is ze gekoppeld aan een taalvrijwilliger, met wie ze twee uur per week één-op-één Nederlands oefent.
Motivatie en toekomst
Toen haar werd gevraagd of dit niet te druk voor haar werd, antwoordde ze:
"Ik wil de Nederlandse taal en cultuur zo goed mogelijk leren kennen. Ik hoop dat over een tijdje mijn kinderen mogen komen, zodat ik hen weer zo goed mogelijk kan helpen."
Haar doorzettingsvermogen en motivatie laten zien hoe belangrijk participatie is voor een succesvolle integratie.