LEVgroep

Week van de Jonge Mantelzorger in Brabant – ook in Son en Breugel

Van 4 tot en met 10 juni is de Week van de Jonge Mantelzorger, voor het eerst nu ook in Noord-Brabant. Vanzelfsprekend!?, het Bossche platform voor jonge mantelzorgers, werkt samen met twaalf Brabantse gemeentes voor er- en herkenning van een soms onzichtbare groep jongeren.

Activiteiten
De Week van de Jonge Mantelzorger staat in het teken van de bewustwordingscampagne ‘Ik Zorg, Ik Zorg, Wat Jij Niet Ziet’. Via posters, ansichtkaarten, commercials, een website en Facebook pagina wordt aandacht gevraagd voor de ‘onzichtbaarheid’ van de groep jonge mantelzorgers. In de twaalf gemeentes vinden daartoe uiteenlopende activiteiten plaats.
Er zijn inhoudelijke avonden waarin het verhaal van de jonge mantelzorger centraal staat, gastlessen op scholen, trainingen aan professionals en activiteiten waarbij jonge mantelzorgers in het zonnetje worden gezet. Ook is voor veel gemeentes de Week van de Jonge Mantelzorger het startschot voor een nieuw aanbod voor jonge mantelzorgers, hun naasten en professionals welk komend jaar overal wordt doorontwikkeld.

Jonge mantelzorgers
Jonge mantelzorgers zijn jongeren die opgroeien met een hulpbehoevend gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, met bijvoorbeeld een chronische ziekte, lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische aandoening. Deze mantelzorgers worden vaak niet als zodanig herkend. Onderzoek wijst uit dat 1 op de 4 jongeren mantelzorger is. Om Brabantbreed meer aandacht te vragen voor deze doelgroep slaan twaalf Brabantse gemeentes de handen ineen tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger. De ambitie is om volgend jaar de Week van de Jonge Mantelzorger met alle Brabantse gemeentes te dragen voor nog meer draagvlak.

Deelnemende gemeentes:
Meijerijstad, Den Bosch, Boxtel, Heusden, Waalwijk, Tilburg, Dongen, Hilvarenbeek, Son & Breugel, Nuenen, Oisterwijk en Ettenleur.


Week van de jonge mantelzorger 4 – 10 juni
Programma Son en Breugel


Maandag 4 juni
Start themaweek ‘jonge mantelzorger’ in bibliotheek (openingstijden bibliotheek)

Lasergamen voor jonge mantelzorgers v.a. 12 jaar. 19:00u verzamelen Chill Out (Gemeenschapsgebouw Braecklant, Amerikalaan 2). 21:00u terug. (max. 15 deelnemers)

Dinsdag 5 juni
Spreekuur 15:30 – 16:30u in bibliotheek, Marieke Schoenmakers LEVgroep aandachtsgebied jonge mantelzorgers.

Graffiti-workshop 19:00 – 20:30u in Chill Out (gemeenschapshuis Braecklant, Amerikalaan 2) voor jeugd vanaf 11 jaar.

Woensdag 6 juni
Zeskamp! 14:00 – 17:00u. Gave spellen in speeltuin de Molenwiek in Breugel. Pizzapunten voor de lekkere trek. Jongens en meiden van 9 – 15 jaar. Meld je aan via ali.alzubaidi@levgroep.nl

Donderdag 7 juni
Aanwezig op de weekmarkt in Son met campagnemateriaal en info.

Workshop tekenrobot! 15:30 – 17:00u in bibliotheek. Voor jongens & meiden die jonge mantelzorger zijn 11-14 jaar! Programmeer je eigen kunstwerk met de tekenrobot. Meld je aan via marieke.schoenmakers@levgroep.nl
let op: beperkt aantal kaarten.

Vrijdag 8 juni
Radio uitzending radio senb ‘jonge mantelzorgers’

Discozwemmen (tijd: 18:30 – 20:00u) bij Zwembad Son en vooraf frietjes eten in de Brasserie van Thermae Son.
Aanmelden via marieke.schoenmakers@levgroep.nl
Je mag een vriend(in) meenemen.

Voor info/aanmelden/vragen: marieke.schoenmakers@levgroep.nl
tel. 06-10853842