LEVgroep

De zomer van LEV: Heistraat braderie

Wat heeft een welzijnsorganisatie te maken met een braderie in een winkelstraat? Collega M'hamed Yahia geeft ons antwoord op deze vraag:

“Eigenlijk is het heel uniek wat we hier neerzetten”, vertelt M’hamed met gepaste trots. Al negen jaar coördineert hij de Heistraat braderie. Het idee deze markt weer in het leven te roepen is ontstaan tijdens een bijeenkomst van Samen in de wijk. Daar ontmoetten een paar meiden van de Werkgroep Salaam twee Helmondse dames, die hen vertelden over de braderie die vroeger in de Heistraat werd gehouden. Het leek hen een mooie, informele manier diverse culturen, jong en oud met elkaar in contact te brengen. “Zij beschouwden het als een uitdaging en zijn voortvarend aan de slag gegaan. Politie, gemeente, LEVgroep, ondernemers van de Heistraat werden in hun plannen meegenomen”.

De eerste keer was geen echt groot succes, maar ze lieten het er niet bij zitten en een tweede editie, met optreden van publiekstrekker Ali B., werd een doorslaand succes. Na die keer is de Heistraat braderie steeds populairder geworden bij een breed publiek.

De organisatie van de laatste edities is een gezamenlijk project van onder meer Stichting Wijkbeheer, Ondernemersvereniging Heistraat, Woningbouwcorporaties, politie, gemeente en LEVgroep. Samen zorgen zij ervoor, dat de braderie niet alleen maar een vrolijke jaarmarkt is. “Op een creatieve manier zorgen zij gezamenlijk voor verbinding met de wijk en brengen zij hun straat daarbij ook nog eens op een hoger level”, aldus M’hamed.

De organisatoren zoeken naar andere manieren om de sociale cohesie in de wijk op te waarderen. Denk daarbij aan de Iftar, die dit jaar voor de derde keer is georganiseerd en de kerstpakkettenactie van de ondernemersvereniging. “Ook zijn er plannen voor een grote kinderspeeldag en tijdens een burendag willen de ondernemers wijkbewoners uitnodigen een kijkje achter de schermen van hun winkels te komen nemen. Je merkt dus echt, dan iedereen een bredere kijk heeft gekregen. Van een straatactiviteit, wordt nu gezorgd voor betrokkenheid van heel de wijk en we blijven op zoek naar nieuwe ideeën. De ondernemers van de Heistraat nemen hun sociale taak in de wijk heel serieus. We kunnen dit echt heel bijzonder noemen. Zij zijn een voorbeeld voor andere winkelcentra en winkelstraten in heel Nederland. Het is dan ook niet vreemd, dat LEVgroep erbij betrokken is. We hebben heel duidelijk een gezamenlijk doel”.