LEVgroep

De zomer van LEV: stamppot voor Jan uit Deurne

Zo kan ik, wanneer ik wil, stamppot eten!

Ja, echt. U leest het goed, ook met deze hitte eet Jan uit Deurne graag een bord stamppot! Hieronder zijn verhaal.

Vragende mensen kunnen geholpen worden (Deurnevoorelkaar)

Jan van de Rijt is 62 jaar oud en woont in Zeilberg, Deurne. Hij heeft in al zijn gewrichten artrose, dus kan niet veel meer. Hij woont al 50 jaar in het ouderlijk huis en zonder hulp kon hij hier niet blijven wonen. Jan wordt geholpen door buren, verzorgers, vrienden en vreemden, omdat hij alles durft te vragen.

"Door mijn artrose kan ik bijna niets meer met mijn handen. Ik houd van stamppot, maar het lukt mij niet meer om dit te maken. Stamppot uit de winkel is niet zo lekker als dat je het zelf maakt, dus besloot ik om hier hulp voor te vragen. Een vraag op meerdere plaatsen uitzetten helpt. Zo stond mijn vraag ook op www.DeurnevoorElkaar. nl
Daar kwam geen reactie op, dus toen kwam het bij mijn ex collega Leo ter sprake. Leo komt twee keer in de week langs om zware/grote boodschappen te doen of gezellig te buurten. Ik had aan Leo vertelt dat ik graag weer eens stamppot wilde maken/eten. Toen bood zijn vrouw Annie aan om dit één keer in de maand samen te maken. Ik was dolgelukkig! Samen maken wij genoeg stamppot voor de hele maand en dat vries ik in. Zo kan ik, wanneer ik wil, stamppot eten!"

Hoe komt het?
"Ik durf alles te vragen, want vragende mensen kunnen geholpen worden. Mensen die ja zeggen, doen het met liefde en plezier. Wanneer mensen nee zeggen dan accepteer ik dat, maar ik blijf net zo lang vragen tot het op de een of andere manier wel kan.
Ik heb met niemand moeite en ik kan makkelijk contact maken. Dat is mij meegegeven, mijn ouders hadden het namelijk ook. Ik was vroeger beveiliger en heb 8 jaar in het ziekenhuis in Helmond gewerkt. Daar heb ik mensenkennis opgedaan. Ik heb gezien hoe verschillend mensen kunnen zijn. Hier leerde ik dat je mensen niet moet vooroordelen, maar je moet ermee praten. Dat vind ik interessant.
Ik weet dat sommige mensen niet alles durven te vragen. Zij zouden de stamppot in de winkel kopen, maar je moet dit gewoon aan iemand vragen!
Het zijn de kleine dingen die het leven leuker maken, zoals mijn eigen stamppot maken!"