Datum

VoorleesExpress viert vijfjarig jubileum en zoekt nieuwe vrijwilligers

Inhoud
In september viert de VoorleesExpress haar vijfjarig jubileum. De afgelopen jaren is gebleken dat er in onze gemeente veel behoefte is aan taalhulp voor kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Door de grote vraag en een teruglopend aantal vrijwilligers kan de wachttijd soms oplopen tot bijna een schooljaar. Daarom is de VoorleesExpress op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers.

Vrijwillige voorlezers brengen 20 weken lang taalplezier in huis door voor te lezen, spelletjes te spelen, veel te praten en te knutselen of liedjes te zingen. “Het is belangrijk dat ouders zien op welke leuke manieren je met taal bezig kunt zijn”, zegt Yvonne van Bussel van de VoorleesExpress. In de afgelopen vijf jaar zijn er al veel gezinnen geholpen om samen met de ouder(s) en de kinderen met taal bezig te zijn. De voorlezers zijn volgens Van Bussel zeer actief en enthousiast. Een aantal vrijwilligers is al ‘vanaf het eerste uur betrokken’. Els Meijer bijvoorbeeld heeft al in veel gezinnen taalplezier gebracht. “Sommige kinderen zijn echt geholpen met de VoorleesExpress in een bepaalde leerfase. Het startmoment is daarbij erg belangrijk.” De vraag naar de VoorleesExpress blijft groeien.

Jouw kans om het verschil te maken

Om te voorkomen dat de wachttijden verder oplopen, is de VoorleesExpress dringend op zoek naar nieuwe vrijwillige voorlezers. Vrijwilliger zijn bij de VoorleesExpress brengt je veel en je betekent echt iets voor de gezinnen waar je komt. Je kunt het verschil maken. Soms ben je ook een ambassadeur voor het Deurnese leven, een soort wegwijzer in de Nederlandse cultuur. Door middel van boeken kun je veel uitleggen en alledaagse dingen bespreken. Alle vrijwilligers worden getraind door Bibliotheek Helmond-Peel in interactief voorlezen.

Word vrijwilliger: de intakeprocedure

Na een intake zijn er drie avonden waarin de nieuwe voorlezers worden klaargestoomd. De voorlezers vormen samen met een coördinator en de andere voorlezers een netwerk waarin zij ervaringen delen. Er zijn daarnaast een aantal vrijwilligersbijeenkomsten per jaar. “We vertellen dan het eerlijke verhaal. Het voorlezen is negen van de tien keer heel leuk, maar het kan soms best intensief zijn.” De VoorleesExpress werkt nauw samen met het consultatiebureau, vluchtelingenwerk en de verschillende basisscholen in de gemeente Deurne. Door de grote vraag en het gebrek aan genoeg vrijwilligers hebben de oudere kinderen voorrang. Van Bussel: “Bij deze groep zie je sneller resultaat dan bij jongere kinderen tot aan 3.5 jaar.” Toch hoopt ze in de toekomst alle kinderen met een taalachterstand van dienst te kunnen zijn. “We zien graag uit naar nieuwe voorlezers die de VoorleesExpress draaiende houden en de wachttijden helpen verkorten.” 
Vrijwilligers kunnen zich melden bij: voorleesexpressdeurne@levgroep.nl