aquarel workshop
Datum

Het verhaal van Anna: gestart met een Aquarel Café

Inhoud

Anna is een vrouw van 39 jaar. Ze woont sinds 2016 in Best, samen met haar man en hun twee zonen van (16 en 11). Oorspronkelijk komt ze uit Rusland. Ze is erg betrokken en actief in de Best(s)e gemeenschap. Ze is vrijwillige tolk voor de Oekraïense vluchtelingen, sluit aan bij de Actieve Vrouwengroep en het Aquarel café. Ze is met ons in contact gekomen in verband met haar wens om zich in te zetten en vrijwilligerswerk te doen en iets te organiseren rondom haar passie: schilderen. In eerste instantie had ze het gevoel dat omdat Nederlands niet haar moedertaal was, het lastig zou zijn om een activiteit te begeleiden. Niets bleek minder waar. Het ondersteunen en faciliteren van de activiteit door de buurtcoach Leemkuilen/Leeuwerik, gaf voldoende vertrouwen om het te gaan doen. Elke bijeenkomst zagen we Anna groeien in het geven van de cursus en het begeleiden van de vrouwen.

Wat maakt dat je het Aquarel Café bent gestart?

Ik ben tekenlerares van beroep, maar ik ben Russisch en Nederlands is niet mijn moedertaal. Vanwege het niet spreken van de Nederlandse taal, kan ik mijn beroep niet professioneel uitoefenen. Daarom kwam ik op het idee om een vrijwillige tekencursus voor vrouwen te organiseren. Ik dacht dat als iemand heel graag wil leren tekenen, zij mijn taalfouten hopelijk zouden tolereren.

Wie of wat hielp jou bij het organiseren van het Aquarel Café?

Ik zocht welke buurthuizen er in Best zijn en vond informatie over Ontmoetingsruimte Leeuweriksnest. Ik stuurde een e-mail naar Bianca (medewerker LEV Best), we ontmoetten elkaar en bespraken mijn idee. Bianca steunde mijn initiatief, schreef en plaatste een advertentie in de krant, nam alle administratieve zaken op zich en hielp me het voorbereiden van de les.

Wat maakt het Aquarel Café in jouw ogen zo succesvol en waardevol?

Bloemen schilderen met aquarel – is een zeer geschikte activiteit voor vrouwen. Bovendien bevinden vrouwen zich in het gezelschap van andere vrouwen met dezelfde interesses, ze hebben iets om over te praten. Ze komen niet alleen om te leren tekenen, maar ook iets met elkaar delen.

Wat zijn jouw persoonlijke inzichten die je hebt opgedaan tijdens het organiseren van deze cursus?

De afgelopen jaren heb ik mij gefocust op mijn ontwikkeling als kunstenaar. Maar de mogelijkheid om kennis en ervaring te delen vind ik net zo belangrijk als jezelf ontwikkelen als kunstenaar. Ik realiseerde me dat ik kan beginnen met lesgeven met de kennis van de taal die ik al heb en dat mensen me kunnen begrijpen. Zo kan ik tegelijkertijd lesgeven en de taal leren.

Wat vind je bijzonder om te zien bij de deelnemers van het Aquarel Café?

Ik zie dat de deelnemers tevreden en dankbaar naar buiten gaan en ik begrijp dat mijn kennis en ervaring voor iemand van meerwaarde zijn. Ik ben blij om te zien hoe de deelnemers werken, elkaar complimenten geven en elkaar steunen. De deelnemers zijn er niet alleen voor elkaar op het gebied van tekenen, maar ook tijdens de moeilijke momenten in het leven.

Heb jij ook ideeën, een talent of hobby en wil je dit graag met andere delen en ook een initiatief of activiteit starten? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee. 

Contact opnemen

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen