LEV-vrijwilliger Joke van Erp
Datum

Joke van Erp, Vluchtelingenwerk

Inhoud

Joke is 59 jaar en woont in Laarbeek. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Joke heeft 25 jaar bij Bavaria gewerkt en is helaas gestopt, omdat ze arbeidsongeschikt werd. Hierna besloot ze dat ze toch dat ze nog iets wou gaan doen. Via een vriendin kwam ze uit bij Vluchtelingenwerk en besloot ze dat ze nog graag iets zinvols wilde doen en kwam zo via een vriendin terecht bij vluchtelingenwerk. Inmiddels doet ze dit al 6 jaar. Naast het vluchtelingenwerk heeft Joke een opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut en tai chi tao docente gedaan. Hierin geeft ze een aantal keren per week les. In haar vrije tijd leest en zwemt ze graag.

Wat doet vluchtelingenwerk?

“Normaal gesproken is het de bedoeling dat je een half jaar helpt bij een gezin. Hierna is het tijd om af te gaan bouwen. Toch is het niet zo dat we ze hierna helemaal loslaten. Ze blijven altijd welkom met welke vraag dan ook. Ik kreeg onlangs de vraag van een jongen. Hij is nog geen drie jaar in ons land en volgt een ICT-opleiding. Hij vroeg me of ik hem kon helpen met het opstellen van een brief. Dit kostte uiteindelijk een kwartiertje, maar voor hem betekende dat heel veel. Zoiets maakt me echt blij.

Ik plan mijn uren zelf in. Nu in de coronatijd merk ik wel dat het lastig is. Ik probeer zo veel mogelijk online te doen en voor de noodzakelijke dingen ga ik langs. Als ik op huisbezoek ga merk ik dat de mensen echt hun best doen om zich aan de maatregelen te houden. Toch is dit af en toe moeilijk. Zo kom ik af en toe bij een gezin met een jongetje van vier. Als ik binnenkom, komt hij al op me af rennen om me een knuffel te geven.” Joke vertelt dat het wekelijks verschilt hoe veel tijd ze besteed aan het vrijwilligerswerk. Meestal is het anderhalf uur per week, maar er komen wel eens afspraken bij. “Zo ben ik laatst met twee vrouwen meegegaan naar een afspraak. Ze willen zelf vrijwilligerswerk gaan doen en vroegen of ik ze kon begeleiden. Dit doe ik graag, omdat ik het fijn vind dat ze echt mee gaan draaien in de maatschappij. Zo leren ze de taal en cultuur kennen en dat kan zomaar het eerste opstapje zijn naar misschien wel een betaalde baan.

LEV-vrijwilliger Joke van Erp 1

Integreren

Nieuwkomers worden vaak niet begrepen. We willen dat ze integreren en daar komt meer bij kijken dan naar school gaan. Ik vind het een eer om ze te mogen ondersteunen. We proberen ze zo goed mogelijk te laten integreren. Zo was er een vrouw die met haar twee kleine kinderen naar Nederland kwam. Ze wilde online onderwijs gaan volgen. Ze kon niet van huis weg vanwege haar jongste kind en op deze manier kon ze leren en moederschap combineren. Wij vinden dat eigenlijk geen goed idee, omdat ze zo afstand blijft houden van onze samenleving. Dit houden we dan goed in de gaten.

Meestal is het handen- en voetenwerk als ik voor het eerst bij iemand op bezoek ga. Ze zijn dan nog niet zo lang in Nederland en spreken de taal nog niet. In het eerste gesprek kijken we naar wat er allemaal nodig. Denk hierbij aan het inschrijven bij scholen en een huisarts of het inrichten van een woning. Na dit stadium bekijken we de situatie en behoefte opnieuw. Zo laat ik ze zien hoe de omgeving eruit ziet en wat er allemaal te vinden is in de buurt. Na een maand probeer ik meestal een soort ontmoeting te regelen. Ze zorgen dan zelf voor koffie en hapjes uit hun land van herkomst. We nodigen dan een aantal mensen uit de buurt uit voor een kennismaking.”

"Vrijwilligerswerk brengt je zoveel"

Een positieve insteek

Joke vertelt dat er op een gegeven moment binnen het team vrijwilligers werd besproken of het niet leuk zou zijn om regelmatig een artikel in de Mooi Laarbeek krant te plaatsen. “Ik heb een keer een opzetje van een artikel gestuurd en een half jaar later werd ik gebeld of ik dit elke maand wilde doen. Dit Inmiddels doe ik dit al een jaar of drie en merk ik dat dit iets losmaakt bij verschillende lezers.

“Vrijwilligerswerk brengt je zoveel. Al ben je arbeidsongeschikt, er is voor iedereen iets passends en als persoon blijf je leren. Wat ik aan iedereen mee wil geven is: ga het gewoon doen!”

Klik hier om meer te lezen over vluchtelingenwerk.

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen